5.4.2012

something about Edinburgh

Oltiin siis koulun kautta kaveriporukalla kahden opettajan kera Edinburghissa. Lähettiin sunnuntai aamuna ja palattiin torstai päivällä. Siihen nähden, ettei meijän tarvinnu tehdä melkein mitään tehtäviä kyseistä matkaa varten, saatiin tosi helpolla kurssi. Matka oli myös kaikenlisäks edullinen, n. 350€ neljä yötä tosi hyvissä majoituksissa. Tilavat huoneet ja iso olkkari ja vessoja/suihkuja kolme jne.

Matka oli todella onnistunut ja kaikilla oli tosi hauskaa! Päivällä aina tutustuttiin kaupunkiin ja käytiin nähtävyyksissä, ja klo 22 jälkeen kun opettajat oli tsekannu et kaikki on asunnoissa turvallisesti nii mentii yleensä poikien kämpille, joka oli isompi ja hienompi ku meijä tyttöjen, ja keksittiin kaikkee hauskaa tekemistä..

Yllätyin siitä, kuinka ihana kaupunki Edinburgh on! Odotukseni oli alhaalla kaupungin suhteen ja itteeni ei oo pahemmin kyseinen kaupunki tai edes itse maa kiinnostanut sen enempää kuin joku Irak tai Saudi Arabia. Lähin reissuun periaattees vain koska a)saa kurssin b)pieni preikki koulusta c)pääsee ulkomaille kavereitten kaa. Yllätyin kuitenkin siis todella positiivisesti.

Ihanat ihmiset, kadut, rakennukset ja koko kulttuuri. Myös sää -joka tunnetusti on perseestä Briteissä- suosi meitä: 20 astetta oli parhaimmillaan lämmintä ja aurinko mollotti pilvettömällä taivaalla lähes joka päivä! Siellä me käppäiltiin shortseissa ja topeissa, ette tiiä kui mahto vituttaa tulla takas Suomeen. Paikallinen mies sano et sellaset säät on Edinburghis tyylii 3 kertaa vuodes. Meillä kävi siis törkeen hyvä tuuri! (nyt siellä sataa lunta xD) Toi hyvä sää varmasti vaikutti mun mielipiteeseen maasta ja matkasta. En nyt kyl saanu todellista kuvaa kyseisestä maasta sään suhteen, mut parempi näin:D

Suosittelen matkaa Edinburghiin lämpimästi! En ehkä mtn viikon reissua, mutta muutaman päivän visiitti varmasti tekee terää itse kullekin. Mutta jos on lämpimän ja hyvän sään perään, eikä pahemmin piittaa kultuurimatkoista, then forget all i said.

Nyt vielä pieniä faktoja kaupungista. Eli mihin et voi olla törmäämättä Edinburghissa:

Pubit
kuva google
Niitä oli joka lähtöön. Pubithan on siis kuin baareja, mutta siellä tarjoillaan myös ruokaa. Ne on vanhoja, ei siis mitään modernisti sisustettuja hienostobaareja. Kaupunkihan on tunnettu suuresta pubi tarjonnastaan.

Kiltit ja säkkipillit


Jos jotain pitäisi Skotlannista tietää jokaisen, niin se varmastikkin olisi kiltit ja säkkipillit. Perinteinen soitin ja vaate siis.

Punapäät


Normaalia enemmän törmäs näihin punahiuksisiin, pisamanaamaisin ja vaaleeihoisiin kavereihin kuin esim. täällä Suomessa. Irlantihan on varsin tunnettu tästä punahiuksisuudesta, mut anyway, tuollakin niitä ihan kiitettävästi oli!

Pienet putiikit


Paljon oli katujen varsilla pienia söpöjä liikkeitä, joiden ulkoasu oli maalattu räikeällä värillä.

Fish and chips


Brittien herkkua. Kalaa jossa rapea pinta ja paksuja ranskalaisia. Muutenkin tuol syötiin enemmän just noita paksuja ranskalaisia kuin niitä perus roskaruokaravintoloitten ohuita rasvatikkuja. Toinen perinneruoka, jota en kylläkään muistanut maistaa on haggis. Kuulostaa ja näyttää vastenmieliseltä. Jos oikein ymmärsin, niin lampaan vatsalaukussa lampaan sisäelimiä? nam.

Edinburgh Castle


Kaupungin suosituin nähtävyys. Ihan mielenkiintoinen paikka ja hienot näköalat.

Muita faktoja:

- skotti aksentti on yleensä todella oudon kuuloista ja vaikeasti ymmärrettävää
- tupakka kallista
- alkoholi ja ruoka halpaa
- baarit yleensä K18
- alkoholia ja viinaa saa ostaa 18-vuotias, kymmeneen asti
- vähän kerjäläisiä
- suhteellisen vähän maahanmuuttajia, eniten intialaisia maahanmuuttajia (voin myös olla väärässä, mutta sen kuvan sain)
- koirat liikkui lähes aina vapaana kaduilla omistajastaan monta metriä edellä, eivät siis olleet talutushihnassa kiinni. tämä oli musta hassua, ne vaikutti niin itsenäisiltä kun tassutteli omin päin siellä
- hyvää ruokaa
- sataa ja tuulee yleensä

Siinä taiskin tulla ihan kiva pieni tietopläjäys kaikesta olennaisesta ja vähemmän olennaisesta. Kysykää jos jäi joku mietityttämään, tää tyttö lähtee nyt syömään. Ja hei, kivaa pääsiäislomaa toverit!

2 kommenttia:

  1. Tuli sellainen olo, että itkenkin haluis sinne Skotlantiin.

    VastaaPoista
  2. Inkku - ei ku vaa lentolippuja varaamaa:D

    VastaaPoista